Brugs-rood het mythische kleur...
top of page
  • Foto van schrijververfwerk.be

Brugs-rood het mythische kleur...

Welk soort rood is nu 'Brugs-rood' en waar komt het vandaan?


Met enige regelmaat krijgen wij de vraag om buitenschrijnwerk te schilderen in

het 'Brugs Rood' wat direct de vraag oproept wat deze kleur nu precies is.

Zeer weinig mensen lijken het te weten. Het heeft een zeer lange traditie maar de herkomst lijkt wat vergeten.


gevel in Brugge in Brugs Rood geverfd met groene ramen

Even wat geschiedenis:


Het verhaal start voor onze streek rond (ruim rekenen) het jaar 1300 wanneer we de eerste bronvermeldingen krijgen.


Rond deze periode wordt er melding gemaakt van het kweken van een plant in de Brugse poldergebieden. Namelijk de meekrab of mee waarvan de wortel kon gebruikt worden om rode kleurstof alizarine uit te winnen. De plant werd in onze streken vermoedelijk geïntroduceerd door de Romeinen en door Karel de Grote werd de teelt ervan gestimuleerd. Vandaag de dag blijft daar maar weinig van over omdat eind negentiende eeuw een synthetische vervanger werd gevonden voor dit pigment waardoor de teelt niet langer rendabel was.



Welk rood?


We weten nu dat het pigment makkelijk voorhanden was in het Brugse Ommeland waardoor het vaak zal gebruikt zijn voor het maken van verf.


Houten ramen in Brugge in Brugs Rood met witte stopverf

Er zullen vermoedelijk wel wat formules de ronde gedaan hebben onder schilders of verfmengers, maar je mag ervan uitgaan dat velen een eigen versie maakte van het rood. Pigmenten van natuurlijke stoffen zijn ook nooit constant van kwaliteit en kleur. Verwering en vervuiling doen ook veel afbreuk aan kleuren. De rode kleur staat ook nog bekend als Turks rood en kraplak.


De komst van het synthetische pigment in de verfindustrie en het grote gebruiksgemak ervan zorgde ervoor dat vele grondstoffen voor natuurlijk pigmenten overbodig werden.


Voor Brugs rood zal vaak; RAL3016 of RAL3013 gekozen worden maar dat staat niet 100% vast, u kan dus evengoed een variant nemen uit een NCS waaier.

Je hebt dus eigenlijk wel nog keuze tussen verschillende tinten rood.





bottom of page